De flexworker voor het voetlicht
Onze werkomgeving is de jongste decennia steeds competitiever geworden en nagenoeg volkomen geïndividualiseerd. Eén vaste job voor het leven klinkt als iets uit een vergane wereld. Vandaag spreken we over flexicurity, flexworking, freelancing, lifelong learning, etc. De grenzen tussen leven en werk, tussen vrienden en collega's, tussen vrije tijd en werktijd worden steeds vager. 'Zijn' en 'werken' als synoniem.
In Imagine Work stelt het collecief SPIN de vraag in hoeverre de flexibele en onafhankelijke ondernemer-kunstenaar van vandaag - die van het ene project naar het andere sprint, die werkt in kantoren, cafés en studio's ergens ter wereld, die op elk uur van de dag beschikbaar is - een blueprint vormt voor de zogenaamde flexworker?
Imagine Work wordt een oefening in het verbeelden van een mogelijk alternatief. Kan er kunst gemaakt worden in een radicaal andere werkomgeving en onder andere voorwaarden? Waar liggen de mogelijkheden om het anders aan te pakken?
Is tijd ook voor jou een schaars goed? Droom je van tragere, of misschien net van snellere dagen? Kom dan naar Imagine Work: luister naar de gasten uitgenodigd door het kunstenaarscollectief SPIN en bedenk mee alternatieve manieren om het begrip 'werktijd' in te vullen.
Gasten:
Mark Fisher (auteur van 'Capitalist Realism, Is There No Alternative?')
Gilad Reich and Yael Messer (curatoren van de tentoonstelling 'Time/Resistence' and 'Our Work is Never Over')
Hiroya Hirano (onderzoeker van Basisinkomen en 'tijdelijke autonomie')
Siegmar Zacharias (WOW-WE WORK HERE)