DIENSTMEDEDELING

Diederik Peeters
Lecture, 2015
Louis XIV

DIENSTMEDEDELING

De acteur of -trice in kwestie is vernuftig vermomd als medewerker van Theater Aan Zee (t-shirt, badge etc.) en doet er alles aan om de tekst als serieuze mededeling van de organisatie te laten doorgaan, en niet als ludieke interventie op uitnodiging van Dirk Pauwels. Het spreekt dan ook voor zich dat de tekst op geen enkele wijze aangekondigd wordt.

(vraagt de aandacht)

Dames en Heren! Dames en Heren, mag ik even uw aandacht!

(als iedereen luistert)

Goedenavond, en -opnieuw- welkom op Theater aan Zee. Voor we de zaal binnengaan nog een korte dienstmededeling ter attentie van niemand minder dan uzelf - ons geacht publiek.

U heeft het zonder twijfel al gehoord: kunst is geen gemeengoed meer, of enfin simpelweg iets te kostelijk voor het algemeen belang. In de wereld van morgen moet kunst een privilege worden voor de meest gepassioneerden onder ons. En omdat wij onze voortrekkersrol als festival in de voorhoede van een nieuwe samenleving graag ter harte nemen, hebben we speciaal voor u een nieuw programma ontwikkeld. In navolging van een paar andere Belgische kunstenfestivals, maar vooral toch vooral ook met onze Britse en Amerikaanse collega's als lichtend voorbeeld, willen we bij Theater aan Zee vanaf volgend jaar ons publiek nòg dichter bij het festival betrekken.

Daarom heb ik het genoegen om de TAZ Creative Trust aan u voor te stellen, een visionair programma dat dit jaar van start gaat, en waarmee we samen met u de feodale relatie tussen rijkdom, persoonlijke privileges en publieke sfeer op een creatieve manier nieuw leven willen inblazen. Want wij zijn ervan overtuigd dat ook voor u, ons gepassioneerd publiek, het belang van cultuur als een paal boven water staat, en dat u voor die passie gerust ook wat wil neertellen. Dankzij uw donaties aan de Trust kunnen wij meer kwaliteit garanderen op het festival, én de projecten van een aantal veelbelovende kunstenaars ondersteunen. En in ruil voor uw rol als gulle filantroop hebben wij natuurlijk een reeks exclusieve privileges voor u in petto. En hoe die privileges er precies moeten uitzien, dat kan u voor een groot stuk zelf mee bepalen.

Als return on investement van uw donations hebben we privileges voor u bedacht in drie verschillende opportunity-zones. U kan kiezen voor een return in visibility, in visibiliteit dus, ofwel voor een return in intimacy, als u het artistieke creatie-proces van die veelbelovende kunstenaars intiem en van nabij wil meemaken, of u kan tenslotte ook opteren voor een return in artistic participation, want als u in ruil voor uw donatie ook zelf iets in de inhoudelijke of artistieke pap te brokken wil hebben dan lijkt ons dat niet meer dan fair. Visibility, intimacy en participation - dat zijn de drie opportunity-zones waar u naar hartelust privileges uit kan plukken en combineren, om zo echt een flexible, exclusive én personalised package samen te stellen, efficiënt en helemaal op maat van uw persoonlijke needs en behoeften.

Om u een idee te geven van die privileges misschien snel een paar voorbeelden. Wat visibiliteit betreft kan u al vanaf de luttele som van 100€ Visibility Patron worden, en heeft u recht op een naamsvermelding op onze website. Of voor een iets hogere donatie bedrukken wij de kostuums van de acteurs op scène met een foto van uw eigen gezicht. Enfin, u begrijpt het, hoe hoger uw donatie, hoe exclusiever en hoe efficiënter de privileges - dus in dit geval hoe hoger en doeltreffender de visibiliteit. Zo heeft u vanaf 2000€ bijvoorbeeld recht op de met uw gezicht bedrukte kostuums van hierboven, én mag u de hele voorstelling lang zelf op een stoel komen zitten op het podium. Zeg nu zelf, dat is qua return in visibility toch een uitstekende profit. En voor nòg iets meer generositeit, mag u zelfs samen met de artiesten op het einde van de voorstelling het applaus in ontvangst komen nemen. En mocht die generositeit van u echt geen grenzen kennen, dan kan u natuurlijk ook gerust iemand anders uitnodigen, en bij wijze van origineel relatiegeschenk een warm applaus aanbieden. Want qua visibility geeft zo'n applaus behalve een ferme portie exposure doorgaans ook nog een serieuze ego-boost - en die krijgt u er helemaal gratis bij.

Nu, als visibiliteit voor u van minder belang is, en u eerder voeling wil krijgen met de persoonlijke zoektocht en het persoonlijk leven van de kunstenaars op het festival, dan hebben wij voor u de intimiteit van onze kunstenaars te koop. Al vanaf 100€ kan u Intimacy Benefactor worden, en de kunstenaars face to face ontmoeten. Want in ruil voor die 100€ bieden wij u een fles champagne aan die u, net na de voorstelling, exclusief en alleen met de kunstenaars mag opdrinken in de loges. Of we bieden u in onze back-stage festival-catering een gratis lunch aan, inclusief drank, met één van de kunstenaars. En voor een tikkeltje extra kan u rekenen op datzelfde privilege, maar serveren we u een iets betere maaltijd dan de kunstenaars zelf. Dus ook hier weer: hoe meer u doneert, hoe dichter wij u bij de kunstenaar, en daarmee ook bij het mysterie van de kunst kunnen toelaten. Want die nabijheid is natuurlijk niet iedereen gegeven. Vanaf 1000€ kan u het hele weekend vòòr de première van een bepaalde kunstenaar, bij die kunstenaar thuis logeren, exclusief en face to face. Zo kan u van dichtbij de angstaanvallen en nachtmerries die met zo'n première gepaard gaan aan den lijve ondervinden. En als summum van de Intimacy Program spelden we u met graagte de eretitel van Premium Intimacy Benefactor op, en sluiten we tijdens de volledige duur van het festival een exclusiviteitscontract af tussen u en de kunstenaar van uw keuze, die tijdens het hele festival enkel en exclusief alleen met u op zwier zal gaan, en zolang u er niet bij bent gewillig onder huisarrest blijft staan.

Als u tenslotte liever voor een opportunity opteert om zelf uw artistieke lusten te botvieren dan zullen wij dat alleen maar aanmoedigen. Vanaf 100€ wordt u Participation Prince en kan u de kunstenaars uw feedback geven na de voorstelling. Voor een ietsje meer zorgen wij ervoor dat de kunstenaars zich ertoe verbinden om ook effectief te luisteren naar die feedback. Of ziet u zichzelf toch eerder echt als maker? Dan mag u al vanaf 1000€ gewoon helemaal zelf een voorstelling maken, en in première gaan tijdens het festival. En voor het dubbel van die prijs zorgen wij voor een bij voorbaat laaiend enthousiast publiek in de zaal. Of als u liever een rol als curator of artistiek leider ambieert, dan kan u al voor 2000€ zelf een voorstelling naar eigen keuze programmeren. Voor datzelfde bedrag kunnen we u ook een veto-recht geven, en kan u een voorstelling van uw keuze uit het programma bannen - als de inhoud van een bepaalde voorstelling bijvoorbeeld echt niet overeen komt met uw eigen politieke of ideologische visie, dan kan u ze bij wijze van censuur annuleren of vervangen door een andere voorstelling die beter met uw overtuiging strookt. Niet goedkoop, maar als Premium Participation Prince kan u helemaal loos gaan en het integrale festival zelf programmeren, van A tot Z.

Voila, zo hebt u een idee van de opportunities die de TAZ Creative Trust te bieden heeft. We hebben er vertrouwen in dat u, als geëngageerd en geprivilegieerd publiek, die opportunities ook met beide handen zal grijpen. Want in tijden van een afslankende overheid is het oude systeem van belastingsgeld, overheidssubsidies en kunst en cultuur voor iedereen - definitief vergeeld en afgeschreven. Maar samen met u kunnen wij de cultuur van morgen vormgeven, daar is geen overheid of algemeen belang voor nodig. En als dank voor uw gulheid zorgen wij voor een voorkeursbehandeling, en bedenken we een paar rituelen om uw passie voor kunst én uw rijkdom te bezingen. De minder gefortuneerden onder ons, of enfin diegenen die minder door de cultuurmicrobe gebeten zijn dan u en ik, die kunnen natuurlijk nog altijd komen kijken, maar zullen ermee moeten leren leven dat toch van op een iets grotere afstand te doen.

Alle details en inschrijvingsformulieren vindt op onze website, en inschrijven kan dus al vanaf vandaag. Ik dank u voor uw aandacht, en wens u nog een uitstekende voorstelling en een fijne avond! Dank u.

Alle details en inschrijvingsformulieren vindt op onze website, en inschrijven kan dus al vanaf vandaag. Ik dank u voor uw aandacht, en wens u nog een uitstekende voorstelling en een fijne avond! Dank u.

- See more at: http://spinspin.be/proj.php?id=210&cat=16%2051&title=DIENSTMEDEDELING#sthash.2XQ5N3Bs.dpuf